Ajankohtaista:

Hyvinkään Uimaseuran kilpauinnin tarina

Olipa kerran on monen tarinan alku. Kertomuksen, joka sisältää jännittäviä käänteitä, suuria tunteita ja onnellisia loppuja. Niin myös meidän tarinamme. Tämä on perinteikkään Hyvinkään Uimaseuran kilpauinnin tarina, joka alkoi jo vuonna 1967 ja jatkuu edelleen. Kaikki vuosien varrella mukana olleet uimarit ja valmentajat ovat tuoneet tarinaan oman juonenkäänteensä ja olleet muokkaamassa kertomuksestamme sellaista kuin se on nyt. Tämä on yhteinen tarinamme osana vuosien virtaa, joka jatkuu eteenpäin yhdistäen perinteisen ja uuden.

Nykyisiä lapsuuvaiheen ryhmiä meillä on Alku, sekä kilpauintiryhmät Rollo Musta, Rollo Valkoinen ja Rollo Sininen. Rolloryhmien jälkeen kilpauimareiksi kasvaneet uimarit siirtyvät Valintavaiheen pariin tai valitsevat harrasteuinnin tarinan. Ylempiä kilpauinnin ryhmiä ovat IKM, NSM ja SM – ryhmät. Myös Parauinti ja Masters ryhmä kuuluvat kilpauinnin kertomukseen. SM Viileät -ryhmä kilpailee halutessaan edelleen, mutta toisenlaisin tavoittein.

Nykyisten ja tulevien uimarien tarina alkaa näin:

Olipa kerran..

Alku

Alku on ryhmä, josta pienen kilpauimarin tarina alkaa. Alku-ryhmässä opitaan kilpauinnin kannalta keskeisiä taitoja yhdessä kavereiden kanssa. Vesiliikunnan ilo ja riemu ovat tärkeitä asioita tässä ryhmässä. Ryhmässä opetellaan starttihyppyjä, käännöksiä, uintiasentoja ja eri lajien potkuja. Ryhmäläiset pääsevät käymään kilpailuissa, mutta siellä vasta harjoitellaan. Tärkeintä on, että harjoituksissa on kivaa ja uimari haluaa tulla altaalle tekemään parhaansa. Alku ryhmä on myös risteys, josta uimari voi valita joko kilpauinnin polun tai harrasteuinnin polun.

Tämä on kilpauinnin tarinan Alku..

Rollo Musta

Rollo -ryhmä Musta kuvaa Hyvinkään Uimaseuran logon mustaa väriä. Ryhmä on seuraava kilpauinnin polun askel Alku ryhmästä. Ryhmässä uimarit harjoittelevatkin jo enemmän kilpauimarin tarvitsemia taitoja. Eniten harjoittelussa keskitytään erilajien uintitekniikoihin. Rollo Musta -ryhmän uimareilla on myös usein hymy suupielissä – harjoituksissa kun tehdään kaikkea kivaa. Ryhmän keskeinen ajatus onkin ilo. Ryhmän päätavoite on kesällä järjestettävät Rollo – uinnit, joista Musta onkin saanut toisen nimensä.

Ja tarina jatkuu..

Rollo Valkoinen

Rollo -ryhmä Valkoinen kuvaa Hyvinkään Uimaseuran logon valkoista väriä. Ryhmään siirrytään Mustasta ryhmästä. Valkoisessa ryhmässä uimari tutustuu vielä syvemmin kilpauinnin maailmaan. Ryhmän harjoituksissa keskitytään pääosin eri uintitekniikoiden harjoitteluun. Keskeistä ryhmässä on ilo ja ajatus, että mitä paremmalla tekniikalla uit, sen paremmin menestyt kilpailuissa. Uimareiden on tarkoitus kilpailla paljon ja siten saada hyviä kokemuksia kisaamisesta. Ryhmän päätavoite on kesällä järjestettävät Rollo -uinnit, josta myös tämä ryhmä on saanut toisen nimensä.

 

Rollo Sininen

Rollo -ryhmä Sininen kuvaa Hyvinkään Uimaseuran logon sinistä väriä. Ryhmä on viimeinen Rollo – ryhmä ja siellä uimarit harjoittelevat enemmän isojen kilpauimareiden tapaan. Tässä vaiheessa tarinaa uimari on kasvanut kilpauimariksi ja haluaa harjoitella tehokkaasti kohti omia tavoitteitaan ja unelmiaan. Harjoituksissa pidetään hauskaa, mutta tehdään myös kovaa työtä, jotta kehitytään. Ryhmän toinen nimi voisikin olla yhtä hyvin kehitys. Ryhmän uimareilla kauden tähtäin voi olla Rollo -uinneissa tai IKM uinneissa. Kun kilpauintikoulusta valmistutaan, niin kilpauimareiden tarina jatkuu kilpauinnin tavoitteellisissa ryhmissä.

 

IKM

IKM ryhmään siirrytään Rollo Sinisestä. Tässä vaiheessa tarinaa uimarit ovat harrastaneet lajia pitkään ja haluavat kehittyä edelleen kilpauimareina. Suurin määrittelevä tekijä on tavoitteellisuus. Jokaisella uimarilla on selkeä tavoite, jonka he haluavat saavuttaa. Ryhmän uimarit harjoittelevat ja tähtäävät IKM kilpailuihin.

 

NSM/ IKM

NSM/IKM ryhmä on ryhmä uimareille jotka harjoittelevat ja tähtäävät NSM tai IKM kilpailuihin. Tämän ryhmän uimarit saattavat esimerkiksi käydä koulua toisella paikkakunnalla. Heidän viikko- ohjelmansa onkin sovellettu, jotta he pystyvät harjoittelemaan tehokkaammin. Osalle ryhmän uimareista tehdään täysin henkilökohtainen harjoituslukkari. Ryhmän uimarit voivat harjoitella myös muiden ryhmien kanssa, että saavat tarvittavat harjoitusmäärät.

 

NSM

NSM ryhmän uimarit harjoittelevat ja tähtäävät NSM tai IKM kilpailuihin. Uimareilla on selkeä päämäärä. He ovat erittäin tavoitteellisia kilpauimareita. Unelman tavoittelu on osa jokapäiväistä elämää. Uimari alkaa kasvaa kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi.

SM

SM ryhmän uimarit harjoittelevat ja tähtäävät SM kilpailuihin. Uimareilla on selkeä päämäärä. Myös he ovat erittäin tavoitteellisia kilpauimareita. He ovat erittäin tavoitteellisia kilpauimareita. Unelman tavoittelu on osa jokapäiväistä elämää. Uimari alkaa kasvaa kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi.

SM/ NSM Viilee

Kun kilpauimari kasvaa, tulee elämään ja tarinaan uusia käänteitä. Jotta uinti pysyy uimarin omassa tarinassa mukana myös elämän muutoksissa, on mahdollisuus siirtyä harrastamaan kilpauintia ilman päämäärätietoisia tavoitteita. Palaamme siis tässä vaiheessa tarinan alkuun; haemme vesiliikunnan iloa ja ylläpidämme uintitekniikkaa sekä nostamme uintikuntoa. SM/NSM Viileät kuitenkin kilpailevat edelleen.